VLIZ werft aan: Junior Blue Innovation Officer

(22-02-2022)

Bij het VLIZ zijn we erop gebrand om marien onderzoek een maatschappelijke meerwaarde te geven. Ben jij gebeten door marien onderzoek en innovatie (O&I) en wil je graag een impact creëren bij professionele eindgebruikers uit de Blauwe Economie en het marien beleid?

VLIZ is op zoek naar een junior Blue Innovation Officer om het bruisend team van de afdeling Beleid en Innovatie te versterken. We garanderen een gevarieerde job met heel wat groei- en leer-opportuniteiten in een bij uitstek dynamische en internationale omgeving.

Ons aanbod

 • Wij bieden je een uitdagende job in de dynamische omgeving van de InnovOcean site in Oostende.
 • Een contract van bepaalde duur tot eind 2023 (met mogelijkheid tot verlenging afhankelijk van externe projectfinanciering) en een salaris volgens diploma/ervaring (barema’s van het Vlaams personeels­statuut).
 • Bijkomende vergoedingen: vakantiegeld, eindejaarstoelage, maaltijdcheques, fietsvergoeding, gratis openbaar vervoer woon-werkverkeer.
 • Een goede work-lifebalance met onder andere 35 vakantiedagen, flexibele arbeidstijden binnen een 38u werkweek en de mogelijkheid om deels van thuis uit te werken.
 • Mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling (opleiding).


Je taken

Het VLIZ neemt een actieve rol op in het raakvlak tussen het marien onderzoek en professionele eindgebruikers uit de Blauwe Economie en het mariene beleid. Dit zorgt voor een groeiend aantal O&I-projecten en initiatieven in nauwe samenwerking met een heel netwerk van onderzoeksinstellingen, bedrijven, beleidsmakers en innovatie-actoren. De voorliggende vacature kadert binnen deze opdracht.

We zijn op zoek naar een nieuwe collega die erop gebrand is om bij te dragen aan verschillende (Europese) dossiers, projecten en initiatieven die een impact creëren bij het marien beleid en/of de Blauwe Economie. Je zal binnen de afdeling Beleid en Innovatie (departement Valorisatie en Innovatie) onder meer de volgende taken uitvoeren:

 • De inhoudelijke opvolging van een aantal dossiers en initiatieven met betrekking tot de Blauwe Economie en/of het marien beleid, in nauw overleg met de teamleden van de afdeling Beleid en Innovatie;
 • Het mee helpen uitwerken van valorisatie-opportuniteiten (bv. projectvoorstellen) binnen de instelling onder begeleiding van de collega’s binnen afdeling Beleid en Innovatie;
 • Het opvolgen en uitvoeren van activiteiten (bv. uitwerken van beleidsinformerende nota’s, uitvoeren van stakeholder engagement-initiatieven, verrichten van desktop surveys, etc.) binnen internationale, Europese en lokale projecten waarin VLIZ betrokken is;
 • Het optreden als VLIZ-ambassadeur binnen het marien en maritiem onderzoeks- en innovatienetwerk;
 • Binnen teamverband mee uitvoering geven aan de basistaken van de afdeling Beleid en Innovatie, zoals het schrijven van beleidsinformerende nota’s, de uitbouw van een institutioneel kader voor valorisatie en innovatie binnen VLIZ en mee bijdragen aan de uitwerking van het Compendium voor Kust en Zee.

Het VLIZ stelt in elke functie de volgende waarden voorop: enthousiaste betrokkenheid, open dienstbaarheid, uitmuntende professionaliteit en integriteit.


Jouw profiel

 • Je beschikt over een masterdiploma (ingenieurs-, maritieme-, natuurwetenschappen, economie, innovatiemanagement, etc.);
 • Affiniteit met marien onderzoek, beleid, innovatie en/of Blauwe Economie strekt tot aanbeveling;
 • Je bent een gemotiveerde teamspeler die zelfstandig dossiers kan opvolgen;
  Je bent leergierig en bereid om dossiers te behandelen rond verschillende thema’s en met verschillende doelgroepen;
 • Je kan vlot schrijven en helder communiceren, bij voorkeur zowel in het Nederlands als in het Engels;
 • Je hebt een scherpe en analytische geest en beschikt over een gezonde portie strategisch inzicht;
 • Een goede dosis humor wordt geapprecieerd.

Over ons

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) groeide in 20 jaar tijd uit tot een kennisinstelling die niet meer weg te denken is uit het mariene onderzoekslandschap. Wat begon als een instituut met als voornaamste doel dienstverlening, evolueerde naar een nationaal en internationaal aanspreekpunt voor marien onderzoek. Het VLIZ initieert en verricht multidisciplinair onderzoek en ondersteunt mariene experten door het ter beschikking stellen van onderzoeksinfrastructuur, data, informatie en kennis. Het VLIZ ondersteunt de blauwe economie en reikt de hand naar het brede publiek.  Het VLIZ verruimt continu zijn horizonten en streeft ernaar een van de wereldspelers te zijn op het vlak van zee- en kustgebonden onderzoek.

Een stimulerende werkomgeving vormt de basis van ons bloeiend kennisinstituut. Het welzijn van onze medewerkers staat voorop. Het VLIZ is op zoek naar collega’s die met passie en kennis ons groeiende instituut willen versterken en de blauwe uitdagingen van de toekomst willen aangaan

Bijkomende informatie

Voor bijkomende informatie kan je steeds contact opnemen met Hans Pirlet, afdelingshoofd afdeling Beleid & Innovatie, per mail aan hans.pirlet@vliz.be of op het nummer +32 (0)499 31 10 10.

Overtuigd dat deze job iets voor jou is?

Bezorg dan je sollicitatiebrief met curriculum vitae ten laatste op 20 maart 2022:

 • Per post: Jan Mees, Algemeen directeur VLIZ, InnovOcean site, Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende
 • Per mail: jobs@vliz.be met in het onderwerp “Vacature Junior Blue Innovation Officer”

Je kan ons steeds contacteren op het nummer +32 (0)59 34 21 30.

Het VLIZ draagt gelijke kansen en diversiteit hoog in het vaandel. U wordt aangeworven op basis van competenties. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend, ongeacht geslacht, geloof, huidskleur, leeftijd, seksuele voorkeur of eventuele beperking.

Heb je een beperking? Voeg een document toe aan jouw sollicitatie zodat wij onze selectieprocedure kunnen aanpassen waar nodig. Deze informatie zal met de nodige discretie worden behandeld.

Procedure

Op basis van de ontvangen sollicitatiebrieven en cv’s wordt een selecte groep kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. U wordt per e-mail geïnformeerd. De sollicitatiegesprekken gaan door in de kantoren van het VLIZ of via een online verbinding in maart of april 2022.

Bekijk de vacture ook op de website van het VLIZ: https://www.vliz.be/nl/vacature/2022-02-18-vliz-werft-aan-junior-blue-innovation-officer