Chemie Academie: Kunststoffen: Bijzondere materialen met een variëteit aan toepassingen

Wanneer
20-01-2023 van 14:00 tot 16:00
Waar
Universiteit Gent, Campus Sterre, Gebouw S4, Krijgslaan 281, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Stephanie Engelen
Contact
Stephanie.Engelen@UGent.be
Website
https://www.ugent.be/we/chemie/nl/chemie-academie/overzicht.htm

Kunststoffen zijn overal. Ze zitten in je gsm, in je kleren, in het waterflesje waar je nog net uit dronk, met andere woorden we komen dagelijks met deze onmisbare kunststoffen in contact.

Door de toenemende klimaatproblemen waaronder de opwarming van de aarde, de vervuiling van de atmosfeer en de oceanen, wordt er vaak met de vinger gewezen naar de chemische industrie. Maar in deze workshop willen we jullie het tegendeel bewijzen. Chemie is essentieel én is net de oplossing voor een duurzamere toekomst.

Belangrijk om weten is dat er twee klassen aan kunststofmaterialen zijn, thermosets en thermoplasten. Thermoplasten kan je recycleren maar zijn niet de meest stevige materialen, neem bijvoorbeeld een plastic bekertje. Thermosets aan de andere kant zijn bijzonder stevige materialen, maar kan je helaas niet recycleren.

In deze workshop zullen we zelf een recycleerbaar thermoset materiaal maken en zullen we het thermisch recycleren via een pers. Je zal ook testjes mogen doen met andere kunststoffen zoals polyurethaan, nylon en isomo.

Heb jij ook net als ons, zin in een leuke namiddag, gevuld met leuke proefjes in het labo, die jou een bredere blik op chemie kunnen geven? Schrijf je dan zeker in voor onze workshop!

Taal waarin de workshop zal gegeven worden: Nederlands

Registreer online