Baanbrekende proefresultaten voor verdere opschaling van krachtig, caloriearm alternatief voor suiker

(12-11-2021) De testresultaten voor de productie van een zeldzame suiker, ontdekt door professor Tom Desmet van de UGent, opent de weg naar verdere commercialisering.

EnginZyme, een toonaangevende ontwikkelaar van celvrije bioproductieprocessen, kondigde recent het baanbrekende resultaat aan van het testen van een proces om een ​​zeldzame suiker te produceren. Dit toont duidelijk aan dat deze caloriearme zeldzame suiker, kojibiose genaamd, verder opgeschaald kan worden voor commercieel gebruik. 

Krachtig, caloriearm alternatief voor suiker

suiker.PNGKojibiose is van nature aanwezig in honing. Met zijn prebiotische eigenschappen en suikerachtige smaak en textuur is het een krachtig alternatief voor gewone suiker. De kojibiose-pilot werd uitgevoerd met behulp van enzymen die zijn ontdekt door professor Tom Desmet van de Universiteit Gent in combinatie met het technologieplatform van EnginZyme in de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent, België. 

De pilot, die liep van april tot augustus 2021, was bedoeld om de haalbaarheid van productie op commerciële schaal te bewijzen. Het resultaat toonde aan dat in vergelijking met fermentatieprocessen de ruimte-tijdopbrengsten aanzienlijk hoger zijn, waardoor het potentieel voor een zeer kostenefficiënt proces met succes wordt aangetoond. Dit versterkt de belofte van duurzame bioproductie van een veelheid aan producten.

"We hebben een belangrijke doorbraak bereikt, omdat we nu kunnen aantonen dat we in staat zijn om een ​​commercieel proces op grote schaal te ontwerpen, creëren en valideren", aldus CEO en mede-oprichter Karim Engelmark Cassimjee. "Het leveren van deze aanzienlijke productvolumes, al in ons vroege ontwikkelingsstadium, versterkt onze leiderspositie op het gebied van celvrije bioproductie en is een belangrijke stap in de richting van een breed gebruik van onze technologie."
"De celvrije bioproductietechnologie van EnginZyme is indrukwekkend en we waren zeer tevreden met de soepele opschaling en robuuste prestaties van de technologie", zegt Muriel Dewilde van Bio Base Europe Pilot Plant.