Informatie voor nieuwe studenten rechten

Workshop Vlot van start

Start je graag goed voorbereid aan dit universitair avontuur? Volg de workshop Vlot van start en kom meer te weten over hoe een academiejaar eruit ziet, de manier waarop de lessen worden gegeven, het verwerken van de leerstof, enz.

De workshop wordt in september 2 maal georganiseerd:

Schrijf je in voor een workshop Vlot van Start

Introductiedag

In de week voor de start van het academiejaar verwelkomen we graag onze nieuwe studenten. 

Op de introductiedag krijg je de praktische informatie die onmisbaar is voor een goede start. Het is bovendien het uitgelezen moment om ook je medestudenten te leren kennen!

Voor studenten bachelor rechten

Schrijf je in voor de introductiedag bachelor rechten

Voor studenten schakelprogramma rechten

 • op donderdag 22 september van 10u tot 12u30
 • in auditorium A, Universiteitstraat 4, Gent
 • na een gemeenschappelijk gedeelte met de bachelorstudenten volgt een specifiek infomoment over het schakelprogramma

Schrijf je in voor de introductiedag schakelprogramma rechten

Wegwijs door een hogerejaarsstudent

Een aantal geëngageerde hogerejaarsstudenten rechten staan klaar om jou door de eerste lesweken te loodsen. Op de introductiedag verneem je hierover meer.

Wanneer en waar heb ik les?

Het academiejaar start op maandag 26 september. Op het lesrooster is het nog even wachten, vanaf september zal je jouw persoonlijk lesrooster kunnen raadplegen in Oasis door in de linkerkolom te klikken op 'kalender'. Hier zal je het concrete tijdstip en auditorium van jouw eerste les terugvinden.

Oasis staat voor 'Onderwijs Administratie- en Studenten Informatie Systeem' en bevat alle persoonlijke informatie in verband met jouw inschrijving.

Hoe geraak ik aan mijn cursusmateriaal?

In de eerste les zullen de lesgevers van elk vak jou informeren over het cursusmateriaal dat je nodig hebt. 

Een groot deel zal je online kunnen bestellen bij de studentenvereniging VRG.

Het cursusmateriaal kan je afhalen bij de cursusdienst van het VRG (zie campusplan). Hoe en wanneer dit kan, verneem je via de website van de cursusdienst (wekelijks wisselende openingsuren).

UGent mailadres

Officiële communicatie van en met de UGent verloopt steeds via je UGent-mailadres (meestal voornaam.naam@ugent.be) . Volg deze mails dus zeker op en gebruik ook zelf je UGent-mailadres wanneer je mails verstuurt.

Je kan jouw mails openen door te surfen naar owa.ugent.be

Handige tip: Wil je dat alle mails automatisch worden doorgestuurd naar een ander e-mailadres? Stel dan een 'forward' in.

Heb ik een laptop nodig?

Ja, je hebt een goed werkende basislaptop nodig.

Bijzondere studeeromstandigheden

 • Uitzonderlijke faciliteiten zijn mogelijk bij studeren onder bijzondere omstandigheden, zoals voor studenten met een functiebeperking, met uitzonderlijke sociale en individuele omstandigheden, topsporters, etc. Wie in aanmerking denkt te komen, vraagt best tijdig een bijzonder statuut aan. 
 • Studenten die werken en studeren willen combineren, kunnen het statuut van werkstudent aanvragen. 

Bij vragen over bijzondere studeeromstandigheden, contacteer het monitoraat.

Bij wie kan ik terecht?

Monitoraat (studie- en trajectbegeleiding)

De overstap naar een universitaire opleiding is niet altijd even gemakkelijk. Je kan echter rekenen op de steun van de studie- en trajectbegeleiders. Neem deel aan de workshops en/of kom langs voor een individueel gesprek. Het aanbod van het monitoraat zal in de loop van het academiejaar bekend gemaakt worden via Ufora.

Facultaire studentenadministratie

De facultaire studentenadministratie, kortweg FSA, is jouw aanspreekpunt voor alle administratieve aspecten van de opleiding.

Studentenpsychologen

 • Zit je met iets, wil je erover praten? Via deze link kan je een individuele afspraak maken met een van onze studentenpsychologen.
 • Onze studentenpsychologen organiseren ook groepstrainingen rond diverse thema's, zoals faalangst, uitstelgedrag, slaapproblemen,... 

Sociale dienst

Met vragen rond studiekosten en/of financiële steun kan je terecht bij de sociale dienst.

Taaladvies academisch Nederlands

Ontdek het aanbod aan taalbegeleiding- en advies aan de UGent.

Universitair Centrum voor Talenonderwijs

Wil je jouw talen wat opfrissen? Aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs, kortweg UCT, kan je een uitgebreid aanbod aan andere taalcursussen volgen.

Wegwijs op de faculteit

Onze faculteit maakt deel uit van de Campus Aula en bevindt zich in hartje Gent. Met tram- en bushaltes om de hoek en een treinstation nabij, is de faculteit vlot bereikbaar.

De faculteit herbergt verschillende grote en kleinere leslokalen. Het eerste nummer van het lokaal verwijst naar het nummer van de ingang. Je vindt deze op onderstaand campusplan in het geel. De verschillende diensten vind je hieronder in het oranje.

Verken de faculteit door met je cursor over het campusplan te gaan.

SIMON zegt

De UGent zet SIMON in om jou als nieuwe student bij de start van je opleiding een beeld te geven van jouw persoonlijke startcompetenties. Kort na het invullen van de test krijg je een feedbackrapport. Je ziet daarin hoe je scoort op de verschillende vaardigheden die nodig zijn om te slagen voor jouw opleiding. Ontdekt de verschillende begeleidingsactiviteiten en grijp je kans om jouw slaagkansen te maximaliseren.

Reeds gestudeerd in het hoger onderwijs?

Als je al een diploma hoger onderwijs op zak hebt, kom je misschien wel in aanmerking voor een verkort studietraject.

Heb reeds één of meerdere credits behaald in een andere opleiding aan de universiteit of hogeschool, dan kom je mogelijks in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen.

  Voor en door studenten

  PlusstudentPlusstudent

  Plusstudent is een online hulpplatform waar studenten terecht kunnen met allerlei (hulp)vragen gericht aan medestudenten. Post jouw hulpvraag of geef zelf een helpende hand door een hulpvraag te beantwoorden.

  Vlaams Rechtsgenootschap Gent

  Het Vlaams Rechtsgenootschap Gent (VRG) is de studentenvereniging van en voor studenten rechten. Naast de boekenverkoop organiseert het VRG het hele jaar door activiteiten. Meer info over de werking en activiteiten vind je op hun website.

  StuReC

  StuReC is de Facultaire Studentenraad voor Rechten en Criminologie. StuReC werkt samen met de facultaire studentenvertegenwoordigers en staat in contact met de faculteitskringen (VRG en Lombrosiana).

  #Durfdiversdenken

  De UGent is meer dan studeren alleen!

  Honger?

  Op verschillende locaties in Gent kan je een UGent resto of cafetaria vinden. Ook onze eigen faculteit heeft een cafetaria waar je terecht kan voor wat lekkers. Meer info vind je hier.

  Sportaanbod

  Zin om te sporten? Bekijk het aanbod.

  Wil je werken als jobstudent?

  De jobdienst helpt je graag verder.

  Student.ugent.be

  Lees alles over de ruim 100 UGent-verenigingen, de Therminal, Schamper en UGent-fm op student.ugent.be.