Fonds Nico Gunzburg opgericht

(01-04-2022) Professoren Marc Cools en Christophe Vandeviver hebben het Fonds Nico Gunzburg opgericht. Zo willen ze de opleiding criminologie, die tot de wereldtop behoort, een meer internationaal karakter geven.

Internationalisering

Professoren Marc Cools en Christophe Vandeviver speelden al langer met het idee om een fonds op te richten met als doel de opleiding criminologie internationaler te maken.

Nico Gunzburg (1882-1984) is, gezien zijn opmerkelijke parcours, de ideale man om dat fonds aan op te hangen. Hij was één van die mensen voor wie de universiteit, Vlaanderen en zelfs ons land veel te klein was. Een man van de wereld.

Vandeviver: ‘We hopen met het fonds internationale criminologen naar Gent te halen, om hier enkele maanden les te geven. Zo willen we onze studenten en onze onderzoekers van onder de kerktoren weg halen en hen kennis laten maken met een discours dat ze anders nooit leren kennen’.

Wereldtop

Cools: ‘De opleiding criminologie aan de UGent hoort bij de top van de wereld. Het is ook een van de grootste ter wereld. Maar de focus heeft altijd op het nationale gelegen, dat is historisch zo gegroeid. We weten bijvoorbeeld amper wat er gebeurt in Zuid-Amerika of Afrika, terwijl ook daar een hele traditie in criminologie bestaat.'

Het Fonds Nico Gunzburg beoogt dus een multiperspectivistische criminologie. ‘Kruisbestuiving krijg je door de dialoog mogelijk te maken', legt Vandeviver uit. 'Een dialoog tussen Noord en Zuid, en tussen verschillende stromingen in de criminologie.’

Oprichters

Marc Cools is hoogleraar criminologie aan de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht. De geboren Antwerpenaar én Beerschotsupporter werkt sinds 1999 aan de UGent en was expert op het kabinet van minister van Justitie Marc Verwilghen (1999-2003).

Christophe Vandeviver is onderzoeksprofessor criminologie aan de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht. Sinds vorig jaar is hij voorzitter van de Jonge Academie, een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid.

Lees meer over het Fonds Nico Gunzburg