Een vaccin voor wie het coronanieuws beu is

Een slimme nieuwswebsite

Recent onderzoek toont aan dat de nieuwsberichtgeving het afgelopen jaar helemaal werd beheerst door de coronacrisis. Hoewel die keuze te verantwoorden is, lopen we hierdoor het risico dat burgers minder gemotiveerd raken om het nieuws te volgen en de coronamaatregelen na te leven. Om dit probleem te verhelpen, lanceerden onderzoekers van de Universiteit van Gent een slimme nieuwswebsite waar een diversiteitsalgoritme het nieuwsaanbod filtert en zo andere nieuwsthema’s aan bod laat komen.

  • Surf naar onze slimme nieuwswebsite om het diversiteitsalgoritme uit te testen. De website heeft op dit moment enkel een desktop versie, waardoor het niet geschikt is voor mobiel gebruik.

Indien je technische problemen ervaart, is de nieuwswebsite mogelijks overbelast. We raden je dan aan om op een later moment terug te komen om de nieuwswebsite uit te testen.

Wat doet het diversiteitsalgoritme?

Het algoritme gaat na welke thema’s in de berichtgeving aan bod komen en tracht op basis daarvan een zo divers mogelijk nieuwsaanbod te presenteren. Het algoritme veegt het coronanieuws dus niet helemaal weg (al zou het dat wel kunnen), maar probeert de verhoudingen in het nieuwsaanbod te herstellen en de diversiteit die we als samenleving zo belangrijk achten, te promoten.

Het algoritme werkt voorlopig enkel op basis van thema’s en onderwerpen, maar daar proberen onderzoekers van de UGent verandering in te brengen. Zij onderzoeken hoe het algoritme in de toekomst ook op basis van sentiment – positief of negatief nieuws – en zelfs invalshoeken gefilterd kan worden.

Deelnemen aan gebruikersonderzoek

Geïnteresseerd om deel te nemen aan onderzoek van de UGent waarin we het algoritme verder ontwikkelen en uittesten? Schrijf je dan nu in op onze website voor vervolgonderzoek

Disclaimer

De nieuwsartikelen die worden gebruikt op de nieuwswebsite zijn afkomstig van de stakeholders die betrokken zijn in het onderzoeksproject NewsDNA: DPG Media, Mediahuis, VRT en Apache. Om de auteursrechten op dit artikel te vrijwaren, wordt in elk nieuwsbericht enkel een kort fragment van het originele artikel getoond en een hyperlink daar naartoe. De nieuwswebsite heeft niet het doel om op permanente basis diensten aan te leveren en wordt enkel gebruikt om tijdelijk de functies en potentiële mogelijkheden van diversiteitsalgoritmes en het onderzoeksproject NewsDNA aan te tonen. De website zal bijgevolg niet meer actief zijn na 1 juni 2021.

Indien je vragen en/of opmerkingen hebt, mag je ons steeds contacteren via het emailadres: nieuwsonderzoek@ugent.be