Lezing 'To save or squander: how should we manage our natural capital under climate change?'

Studenten , Medewerkers , Alumni
07-09-2022 van 16:00 tot 18:00
Aula, Voldersstraat 9, 9000 Gent
Door wie
Kim Jacobsen
kim.jacobsen@ugent.be

In deze lezing zal Prof. David Ellsworth (International Collen-Francqui Professor 2022-2023) enkele recente ongunstige klimaatgebeurtenissen uit zijn thuisland Australië bespreken.

De aanpak van de klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor onze samenleving vandaag. Hoewel men gemakkelijk ontmoedigd kan raken door het onophoudelijke slechte nieuws over ongunstige klimaatgebeurtenissen, blijft de wetenschappelijke gemeenschap de juiste knowhow ontwikkelen om deze tegenslagen het hoofd te bieden.

In zijn inaugurele lezing als International Collen-Francqui-hoogleraar 2022-2023 zal David Ellsworth enkele recente ongunstige klimaatgebeurtenissen bespreken uit zijn thuisland Australië, dat tot de landen behoort die in hoge mate aan het klimaat zijn blootgesteld. De bosbranden van 2019-20 hebben plaatsgemaakt voor extreme overstromingen die ons herinneren aan de potentiële kwetsbaarheid voor klimaatverandering, ook al blijft het grondstofrijke Australië 's werelds grootste exporteur van steenkool.

Hij zal een reeks wereldwijde experimenten beschrijven die bedoeld zijn om te begrijpen en te voorspellen hoe ons natuurlijk kapitaal in de toekomst kan veranderen, en hoe klimaatverandering onze verwachtingen voor natuurlijk kapitaal kan veranderen als we ervoor kiezen deze systemen niet op de juiste manier te beheren. De experimenten illustreren hoe ons natuurlijk kapitaal de klimaatverandering kan vertragen en de gevolgen ervan voor ons kan verzachten. Ons natuurlijk kapitaal vervult fundamentele ecosysteemfuncties en zou daarom meer erkenning moeten krijgen voor klimaatmitigatie en bij de waardering van land. Dit zal ervoor zorgen dat deze activa productief en in goede staat blijven om te bereiken wat we verwachten en waarvan we afhankelijk zijn om de gevolgen van klimaatextremen te beperken.

Over David S. Ellsworth

Prof. David S. Ellsworth (Hawkesbury Institute for the Environment, Western Sydney University) is een veel geciteerde wetenschapper op het gebied van ecologie en milieu met een specifieke focus op de effecten van klimaatverandering op planten en ecosystemen. Hij leidt een baanbrekend team van wetenschappers die proberen te begrijpen hoe planten functioneren in relatie tot de omgeving waarin ze leven, en hoe ze reageren op klimaatstress zoals hitte en stijgende atmosferische CO2. Aan de Western Sydney leidt Prof. Ellsworth wetenschappelijk de Eucalyptus Free-Air CO2 Enrichment Facility, 's werelds grootste CO2 verrijkingsexperiment op een volgroeid bos-ecosysteem.

Prof. Ellsworth was verbonden aan de faculteiten van de Universiteit van Vermont, Brookhaven National Laboratory, Duke University en de Universiteit van Michigan in de VS, en was de laatste 15 jaar hoogleraar boomfysiologie aan de Western Sydney University in Australië, waar hij meerdere grootschalige experimenten coördineerde op het gebied van klimaatverandering en verhoogde CO2-uitstoot.

Ellsworths onderzoek is gefilmd door de BBC en ABC en is geciteerd in onder meer Sydney's Sun Herald, The Age, The Guardian, de Washington Post en de New York Times.

De stichting Collen-Francqui

De Francqui-stichting wil het prestige van fundamenteel onderzoek bevorderen. Zij biedt Belgische geleerden en wetenschappers onder andere een sterke wetenschappelijke begeleiding door internationale en nationale deskundigen.

Registreer online