UGent-onderzoeker in Nature Career Q&A

(30-08-2022) Bioloog Kay Van Damme probeert tijdens de burgeroorlog in Jemen uitstervende planten en dieren te redden. Het gerenommeerde vakblad Nature kwam Kay's onderzoek op het spoor, en interviewde hem voor een inspirerende 'Career Q&A'.

Kay kon het bijna niet geloven toen Nature hem contacteerde; het is dan ook de eerste keer ooit dat een Belgische bioloog geïnterviewd wordt in "Nature Career Q&A". In deze veelgelezen rubriek geven wetenschappers een inkijk in hun leven als onderzoeker. Ze leggen er hun ziel bloot, vertellen een persoonlijk succes-of faalverhaal en helpen zo andere wetenschappers. 

Kay werkt vooral in Socotra, een door UNESCO beschermd archipel van Jemen met een ontzettend rijke biodiversiteit. Ongeveer 37% van de planten, 90% van de reptielen en 98% van de landslakken die je daar vindt, komen nergens anders voor. Je vindt er eeuwenoude drakenbloed- en wierookbomen, en unieke soorten waterjuffers en zoetwaterkrabben. Jammer genoeg wordt ook Socotra door de klimaatverandering bedreigd. Kay probeert er, samen met de lokale bevolking en internationale partners, de uitstervende planten en dieren te redden.

Kay Van Damme in JemenTijdens lange wandelingen en gesprekken neemt de inheemse bevolking Kay mee in hun enorme kennis van de natuur. Met die opgedane kennis helpt hij de lokale milieubescherming bij het plannen van natuurbehoud. Via activiteiten op scholen en met lokale verenigingen zorgt hij er voor dat ook de inheemse bevolking mee is in dit verhaal. Kay hoopt met het inzicht in hoe kwetsbare planten en dieren op Socotra overleven, ook soorten op andere plaatsen te kunnen redden.

Contact

Kay Van Damme
Kay.VanDamme@UGent.be
kay.vandamme@gmail.com
0486 96 46 21