“Team Ontwikkelingssamenwerking hielp ons aan VLIR-UOS funding voor Noord-Zuidproject”
(18-05-2022) Een eHealth project opstarten in Rwanda was lang een ambitie van Pascal Coorevits en Marc Twagirumukiza, twee professoren aan de campus UZ Gent. Lees hier hoe ze hun project van de grond kregen… En jij dat ook kan!
“Ik heb het Global Minds programma en de VLIR-UOS projecten per toeval leren kennen,” zegt prof. Coorevits. “Tijdens een lunchbreak op een Europees symposium in Rotterdam enkele jaren geleden werd ik voorgesteld aan Marc Twagirumukiza, een mede-UGent’er die net als ik onderzoek verrichtte in eHealth, meer bepaald met betrekking tot de uitwisseling van medische gegevens.” Dit werd het begin van een lange samenwerking.
Behalen van een reiskrediet
Na enkele maanden contacteerde prof. Twagirumukiza namelijk prof. Coorevits en vroeg hij of hij geïnteresseerd was in het opzetten van een onderzoeksproject in Rwanda. “We zijn er direct ingevlogen. Gelukkig hadden we de collega’s van het team Ontwikkelingssamenwerking die ons daarbij adviseerden en begeleidden, waardoor ons werk al snel tot resultaat leidde.”
Ze slaagden erin om een Global Minds reiskrediet te verkrijgen voor een eerste missie naar Kigali. Tijdens dit bezoek aan de Universiteit van Rwanda, het Ministerie van Gezondheid en enkele lokale ziekenhuizen kon het projectidee rijpen in de hoofden van de twee professoren.
Wil jij ook ondersteuning voor een Noord-Zuid projectidee?
Kom op 30 mei naar Connect4Change, een Global South Partnership Event met workshops over het zoeken van projectfinanciering, het creëren van een (intern) draagvlak voor Noord-Zuidprojecten en het oprichten van strategische internationale samenwerkingen met de UGent. Schrijf je nu in!
Projectaanvraag bij VLIR-UOS South Initiative
Uiteindelijk stelde de reis hen in staat om een volledige projectaanvraag voor te bereiden bij het VLIR-UOS South Initiative. Na goedkeuring, ging er een nieuwe wereld open voor prof. Coorevits: “Ik was na heel wat Europese onderzoeksprojecten gewend geraakt aan werkpakketten, milestones, deliverables, enz. Maar dit was iets helemaal anders. De cultuurverschillen, de staat (of het ontbreken van) lokale onderzoeksinfrastructuur en de samenwerking op afstand zorgden voor de nodige uitdagingen – maar ook voor opportuniteiten!”
Wat prof. Coorevits het meeste bijblijft is hoe kleine suggesties tot het maken van aanpassingen kunnen leiden tot belangrijke veranderingen. “We konden laatst tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Kigali wat ideeën delen, wat leidde tot een organisatorische verbetering met onmiddellijke resultaten. De dankbaarheid van de lokale artsen en patiënten geeft een onbeschrijfelijk gevoel. Voor mij is dergelijk project alvast een verrijking en welkome variatie tussen mijn andere onderzoeks- en onderwijsactiviteiten. Ik kan het elke UGent collega aanraden.