IFSA Lifetime Achievement Award voor emeritus-professor Etienne Kerre

(07-10-2021) De International Fuzzy Systems Association (IFSA) kende op 22 september hun Lifetime Achievement Award toe aan emeritus-professor Etienne Kerre omwille van zijn 'significant impact on fuzzy logic related research and applications'.

De internationale award werd voor de 4de maal uitgereikt. Na een Frans duo in 2015, een Japanner in 2017 en een Amerikaans-Duits duo in 2019, valt de eer nu emeritus-professor Etienne Emiel Kerre te beurt.

De IFSA (opgericht in 1984) is een internationale overkoepelende organisatie voor de steun aan, de ontwikkeling en de promotie van fundamenteel onderzoek op het vlak van fuzzy logic (vaaglogica), fuzzy sets (vaagverzamelingen), natural language, en fuzzy relations (vaagrelaties). Fuzzy mathematics is een graduele wiskunde waarbij in de plaats van waar/vals, gradaties in rekening gebracht worden: voldoen aan/niet voldoen aan. Deze tak van de fundamentele wiskunde vindt vele toepassingen op het vlak van artificiële intelligentie.

Er zijn wereldwijd 16 associaties. EUSFLAT is de Europese (European Society for Fuzzy Logic and Technology). Andere zijn o.m. NAFIPS (Noord-Amerika), FMSAC (China), SOFT (Japan), RAFSSOFT (Rusland)… Elk van de 16 Societies kan 1 of meerdere kandidaten nomineren. Emeritus-professor Kerre was genomineerd door EUSFLAT en krijgt uiteindelijk de Internationale Award uitgereikt. Bij de aankondiging kondigde de vicepresident van IFSA, in afwezigheid van de president, emeritus-professor Kerre aan als een van de founders van de fuzzy set theory.

Etienne Kerre startte zijn carrière als hoogleraar aan de faculteit Wetenschappen van de UGent in 1992, en bleef steeds actief binnen de Toegepaste Wiskunde, Informatica en Statistiek. In 2002 werd hij gewoon hoogleraar, en sinds 2010 is hij op emeritaat. Dat hij nu deze lifetime achievement award mag ontvangen van een internationaal gerenommeerde instantie binnen zijn onderzoeksdomein, is dan ook een mooie beloning voor zijn carrière.