Mondmaskerplicht in leslokalen en circulatieruimtes vanaf 25 oktober - toelichting

(22-10-2021) Vanaf maandag 25 oktober geldt in de leslokalen, de circulatieruimtes en de studentenrestaurants van de UGent een mondmaskerplicht. De verzending van de mail hierover verliep niet zoals gepland, waarvoor excuses.

Beste studenten

We stuurden jullie eerder vandaag een mail over de nieuwe coronamaatregelen die vanaf maandag 25 oktober 2021 aan de UGent gelden. Je vindt de tekst van die mail onderaan dit bericht.

Bij het verzenden van de mail naar alle studenten en personeelsleden van de UGent kregen we af te rekenen met een technisch probleem, zodat velen van jullie het nieuws in de media hebben vernomen vooraleer jullie de info in jullie mailbox ontvingen.

Onze excuses voor dit ongemak. We lichten hier graag even toe hoe een en ander verlopen is.

De pers volgt belangrijke en/of opvallende coronagerelateerde beslissingen van grote organisaties zoals de UGent op de voet. Daarom informeren wij de pers ook op momenten dat dergelijke beslissingen genomen worden. Dit doen we echter pas nadat de communicatie naar de UGent’ers opgestart is. Het spreekt immers voor zich dat we de studenten en medewerkers als eersten willen informeren over beslissingen die hen aanbelangen.

Ook vandaag werd de pers niét eerder ingelicht dan de UGent-studenten en -medewerkers. Dat gebeurde pas nadat de mailing was gestart. Na enige tijd bleek echter dat er een technisch probleem was met de mailing, waardoor de geadresseerden het bericht veel later ontvingen dan gepland. Dit was uiteraard niet de bedoeling, maar was enkel te wijten aan het technisch probleem, dat zo snel mogelijk werd verholpen.

We begrijpen dat deze gang van zaken wrevel en frustraties heeft veroorzaakt bij sommige UGent'ers en willen ons hiervoor dan ook verontschuldigen.

Corona-update: mondmaskerplicht in leslokalen en circulatieruimtes

Beste collega’s en studenten

Ik had gehoopt jullie pas volgende week, na de geplande bijeenkomst van het Overlegcomité, een corona-update te moeten bezorgen. Maar de huidige stijging van de belangrijkste corona-indicatoren (het aantal hospitalisaties, de bezetting van afdelingen waar intensieve zorgen worden verstrekt, het reproductiegetal en de positiviteitsratio) dwong ons tot een nieuwe risicoanalyse.

Na overleg met experts-wetenschappers, het Departement Medisch Toezicht en onze preventieadviseur zijn vanaf maandag 25 oktober 2021 de volgende maatregelen van toepassing aan de UGent.

Studenten dienen tijdens on campus onderwijsactiviteiten in auditoria, leslokalen en practicumlokalen een mondmasker te dragen, ongeacht de luchtkwaliteit of de mogelijkheid om afstand te houden van elkaar.

Lesgevers moeten tijdens onderwijsactiviteiten geen mondmasker dragen als ze minstens 1.5 meter afstand kunnen houden.

Zowel studenten als personeelsleden dienen vanaf maandag a.s. opnieuw een mondmasker te dragen in circulatieruimtes (gangen, trappen, liften, ...). Dat is ook het geval in de studentenrestaurants en cafetaria’s, wanneer men niet aan tafel zit.

Het algemene coronabeleid van de UGent kan je steeds raadplegen via onze coronapagina.

Nadat enkele weken geleden heel wat coronamaatregelen vervielen, kijkt niemand uit naar nieuwe beperkingen. Maar de stijgende coronacijfers tonen aan dat de pandemie nog niet voorbij is en dat we alert moeten blijven. Door weer wat vaker een mondmasker te dragen kunnen we hopelijk de nood aan strengere maatregelen (helpen) voorkomen.

Tot slot wil ik iedereen nadrukkelijk oproepen om ook buiten de universiteit extra voorzichtig te zijn. Hou het veilig alsjeblieft. Voor jezelf en voor anderen.

Vriendelijke groet

Rik Van de Walle
Rector