O2 en cel metabolisme

Over deze onderzoekslijn

Hoeveel O2 krijgen de cellen in je lichaam en kweek? Hoe relevant is dat en hoeveel (of weinig) kunnen ze verdragen?

In de loop der jaren heeft ons team ervaring opgedaan en instrumenten ontwikkeld die u kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Wij ontwikkelen voortdurend optische biosensor-instrumenten en probes die het mogelijk maken O2 in de cellen en de extracellulaire matrix in real time te volgen op een minimaal invasieve manier. Daartoe maken wij gebruik van fenomenen als "fosforescentie-quenching" en een verscheidenheid van chemisch gemodificeerde kleurstoffen, nanosensoren en vaste-stofmaterialen. Verder zoeken we naar hulpmiddelen om niet alleen O2 gradiënten in 3D te meten, maar ook om deze te manipuleren met behulp van O2 -bindende materialen met een voorspelbare afgifte kinetiek.

Inderdaad, O2 is niet alleen een deel van cel en weefsel micro-omgeving, het is ook een belangrijke metaboliet voor de aërobe cellen. Als we cel oxygenatie metingen met bijkomende merkers koppelen, zoals mitochondriale polarisatie, optische metabole beeldvorming en pH, kunnen we meer weten over cel metabolisme in de organoïden. Al deze parameters, in combinatie met de samenstelling van het groeimedium, maken een beter kennis mogelijk van de metabolische vereisten van een enkele cel tijdens de rustfase, differentiatie en celdoodprocessen.

Publicaties

  1. Papkovsky DB, Dmitriev RI: Imaging of oxygen and hypoxia in cell and tissue samples. Cell Mol Life Sci 2018, 75(16):2963-2980.
  2. Dmitriev RI, Borisov SM, Düssmann H, Sun S, Müller BJ, Prehn J, Baklaushev VP, Klimant I, Papkovsky DB: Versatile Conjugated Polymer Nanoparticles for High-Resolution O2 Imaging in Cells and 3D Tissue Models. ACS Nano 2015, 9(5):5275-5288.
  3. Jenkins J, Dmitriev RI, Morten K, McDermott KW, Papkovsky DB: Oxygen-sensing scaffolds for 3-dimensional cell and tissue culture. Acta Biomaterialia 2015, 16(0):126-135.

Vragen?

  • Ruslan Dmitriev, professor/hoofd van de groep

09 332 51 33