Invloed van de omgeving op roetdeeltjes in placentaweefsel
Het Oost-Vlaams Meerlingregister en het Centrum voor Milieukunde aan de universiteit van Hasselt werken al jaren nauw samen. Studies hebben aangetoond dat een goede luchtkwaliteit een gunstig effect heeft op pasgeborenen en mogelijks ook op de gezondheid in het latere leven. We willen nu nagaan wat de invloed is van de leefomgeving tijdens de zwangerschap, meer specifiek van verkeer rond de woning, op het aantal roetdeeltjes in placentaweefsel en op het onderliggende biologische mechanisme.
Hoe verloopt de studie?
We vragen u een korte vragenlijst in te vullen. Dat neemt maximaal 5 minuten in beslag. We vragen naar uw rookgedrag en waar u gewoond hebt tijdens de zwangerschap. Op basis van uw woonhistoriek kunnen we nagaan of de tweeling is opgegroeid in een omgeving met veel groen of veel verkeer. Uiteraard behandelen we uw antwoorden en contactgegevens vertrouwelijk.
Hoe meten we roetdeeltjes in placentaweefsel?
Naast de vragenlijst voeren we ook bijkomend onderzoek uit op de verzamelde placentastalen. Een nieuwe methode ontwikkeld aan de universiteit van Hasselt maakt het mogelijk om via een labelvrije beeldvormingstechniek roetdeeltjes te detecteren. Daarbij worden femtoseconde laserpulsen gefocust op het placentaweefsel wat maakt dat de koolstofdeeltjes die zich daarin bevinden oplichten (witlicht uitzenden) waardoor ze gedetecteerd kunnen worden.
Wie kan deelnemen?
We zoeken 250 moeders van tweelingen die willen deelnemen waarvan de kinderen geboren zijn tussen 1970 en 2020. Deelname aan de studie is volledig vrijwillig en u kunt op elk moment stoppen.
Contact
- Dr. Esmée Bijnens
0477 23 68 81
esmee.bijnens@uhasselt.be