IJkingstoets industrieel ingenieur

Wat wordt er getest?

De ijkingstoets bestaat uit een reeks meerkeuzevragen die vooral je wiskundige voorkennis testen. De toets bestaat uit twee delen:

  • basisbegrippen wiskunde
  • wiskundige vaardigheden (en hoe die toepassen om concrete problemen op te lossen en te interpreteren)

De inhoud van de vragen bouwt verder op de leerstof van de richtingen uit het secundair onderwijs met minstens 4 uur wiskunde per week in de laatste twee jaar. De leerinhouden wiskunde van zowel eerste, tweede als derde graad komen aan bod!

Voorbereiding

We raden je aan om de leerstof uit 3de - 4de - 5de - 6de jaar secundair onderwijs wat op te frissen.

Je kan ook oefenen om vertrouwd te geraken met het soort vragen. Voorbeeldvragen vind je hier.

We organiseren in het voorjaar enkele oefennamiddagen om je te helpen de leerstof en aanpak van deze toets onder de knie te krijgen. Meer info volgt. 

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan vanaf midden januari via www.ijkingstoets.be.

Na inschrijving en registratie op bovenstaande website zal je enige tijd voor de toets een e-mail ontvangen met praktische informatie over locatie, aanvangsuur,...

Praktische informatie

Wanneer?

Maandag 3 juli en zaterdag 26 augustus 2023.  

Waar? 

In Gent en Kortrijk (volgens keuze bij inschrijving), lokalen UGent. Exacte locatie wordt meegedeeld in de uitnodigingsmail.

Formularium

Tijdens de toets stellen we een formularium ter beschikking.

Wat breng ik mee?

Hulpmiddelen zoals boeken, rekentoestel, gsm, passer, geodriehoek,…  zijn niet toegelaten. Je mag enkel een potlood, gom en balpen bij je hebben en eventueel een koekje en een drankje.

Wanneer krijg ik feedback?

Korte tijd later zal je je punten, alsook een kwalitatieve beoordeling van je prestatie, via elektronische weg te weten komen. Als het resultaat van je toets wat minder goed is dan je verwacht had, dan kan je in het kader van je studiekeuze een persoonlijk feedbackgesprek aanvragen per mail: studietrajecting.ea@ugent.be (Gent) of monitoraatkortrijk.ea@ugent.be (Kortrijk).

Nog vragen?

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op de website van de Vlaamse ijkingstoets. Blijven er nog vragen onbeantwoord, dan kan je mailen naar monitoraat.ea@ugent.be

Zelftest en zomercursussen

Als na het afleggen van de ijkingstoets blijkt dat je kennis nog wat moet worden bijgespijkerd, dan kan je oefenen via de zelftest wiskunde of deelnemen aan de zomercursussen van de faculteit. 

En daarna?

Het stopt natuurlijk niet bij de ijkingstoets. De faculteit heeft een heel na-traject uitgetekend om je verder op weg te helpen.

Meer info over de opleidingen