Zijn onbemande voertuigen de toekomst?

(24-09-2021) Ricardo Alfredo Cajo Diaz onderzoekt in zijn doctoraat hoe onbemande voertuigen beter en veiliger kunnen worden.

Er is heel wat wetenschappelijke en commerciële interesse voor onbemande luchtvaartuigen (Unmanned Aerial Vehicles - UAVs) en grondvoertuigen (Unmanned Ground Vehicles - UGVs).

Deze onbemande voertuigen worden beschouwd als ideale platforms die individueel en collectief kunnen werken om belangrijke taken uit te voeren, zoals verkenning, bewaking, redding, landbouw, enz. Veel van deze taken waarbij autonome mobiele robots betrokken zijn, moeten uitgevoerd worden in complexe, onbekende en uitdagende omgevingen.

“Daarom moet het controlesysteem er in realtime voor zorgen dat de robot zijn taken goed kan uitvoeren en dat in alle mogelijke omstandigheden”, legt Ricardo uit.

“In mijn proefschrift heb ik verschillende controlestrategieën bestudeerd en ontwikkeld - in een diversiteit aan testscenario's - die gericht waren op de optimalisatie van de trajectcontrole, het energieverbruik en de storingsonderdrukking.”, vervolgt Ricardo.

Op die manier komt een wereld met meer, betere en veiligere onbemande voertuigen dichterbij.

-

Titel doctoraat: Fractionele-orde-regelstrategieën voor autonome agenten

-

Lees het volledige doctoraat

-

Contact: Ricardo Alfredo Cajo Diaz, Robain De Keyser en Clara-Mihaela Ionescu

Ricardo Diaz

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - llustrator: Roger Van Hecke