Je hersenen monitoren met sensoren van geleidend textiel

(19-01-2023) Granch Berhe Tseghai onderzocht in zijn doctoraat of elektroden gemaakt van geleidend textiel gebruikt kunnen worden het monitoren van de hersenen.

Klassieke elektroden gebruiken als geleidingsmateriaal metaaldraden die vervolgens op textiel worden gedrukt. Het nadeel van metaal is dat het zorgt voor stugge stof. Elektroden worden vaak gebruik in de gezondheidszorg om de hersenen te monitoren, bijvoorbeeld bij het bewaken van de slaapkwaliteit en alertheid, klinische toepassingen, diagnose en behandeling van patiënten met epilepsie en andere neurologische aandoeningen, enzovoort.

Belangrijk hierbij is dat dit zo comfortabel mogelijk gebeurt voor de patiënt. Om het draagcomfort van elektroden te verbeteren/verzachten gingen onderzoekers op zoek naar elektrisch geleidend textiel waardoor elektroden veel flexibeler worden en dus aangenamer om dragen voor de patiënt.

“Het hoofddoel van mijn onderzoek was om een wasbare en flexibele op textiel gebaseerde elektrode te onderzoeken voor het monitoren van hersenactiviteit”, vertelt Granch.

“De elektroden zijn gemaakt van een elektrisch geleidende katoenen stof. De signaalkwaliteit bleek vergelijkbaar met klassieke elektroden, wat de deur opent voor langdurige monitoring via katoenen op textiel gebaseerde sensoren”, legt Granch uit.

“De elektrode geeft duidelijke en betrouwbare signalen tot 15 wascycli, 60 buigcycli, 10 uur meervoudig gebruik en 8 uur continu gebruik”

“Dergelijke elektroden van katoenweefsel werken echter alleen in een haarvrij gebied. Om die reden ontwikkelde ik een nieuwe elektrode van haakstof die ook signalen opvangt in harige gebieden zoals bijvoorbeeld op het hoofd”, besluit Granch.

Lees een uitgebreidere samenvatting of het volledige doctoraat

Titel doctoraat: Ontwikkeling van droge EEG-textrodes voor monitoring van hersenactiviteit

-

Granch Berhe Tsegha

"Ik heb mijn hele jeugd doorgebracht in een gemeenschap die vaak het woord 'Doctor' en 'Engineer' gebruikt om kinderen te zegenen en toe te juichen. Op de lagere school noemden mijn leraren me altijd 'Doctor', hoewel ik niet goed wist wat ‘doctors’ precies deden. Op die leeftijd was een 'doctor' voor mij iemand die de gezondheid van mensen onderzoekt, dus de medische dokter. Op de middelbare school applaudisseerde een van mijn leraren technisch tekenen voor mij 'jij wordt een groot ingenieur’. Ik vond het applaus prima, maar later bedacht ik me dat ik dan geen 'doctor’ zou zijn. Met deze toestand van verwarring ging ik naar een universiteit en studeerde een technische richting. Daar leerde ik dat de rang 'Doctor' niet alleen aan een arts wordt gegeven, maar dat iedereen die een Ph.D. heeft gestudeerd ook Doctor wordt genoemd"
"Ik solliciteerde voor een doctoraat ondersteund door de KU Leuven. Ik solliciteerde en werd geselecteerd. Later liet de KU Leuven echter weten dat mijn onderzoeksgebied veel relevanter was aan de UGent. Zo kwam ik dus in Gent terecht"

Granch Berhe Tseghai is geboren in Wukro, Tigray, een staat die wordt geconfronteerd met een genocidale oorlog die wordt gevoerd door Ethiopië en Eritrea en momenteel wordt belegerd door Ethiopië en Eritrea. Hij behaalde zijn MSc-graad in textieltechnologie aan de Universiteit van Bahir Dar in 2014. Tot 2017 was hij docent aan de Universiteit van Wollo.

In 2018 begon hij te werken als doctoraatsonderzoeker, PhD student materiaalkunde, aan de Universiteit Gent in de vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde . Tijdens zijn doctoraatsperiode heeft Granch meer dan 15 internationale workshops en conferenties bijgewoond.

Als doctoraatsonderzoeker heeft hij gewerkt aan op textiel gebaseerde sensoren in het algemeen, en EEG-elektroden voor het monitoren van hersenactiviteit in het bijzonder. Hij introduceerde voor het eerst EEG-elektroden van haakweefsel en een hoofdfantoom van textiel. Tijdens zijn promotieonderzoek publiceerde hij meer dan 20 artikels.  Granch promoveerde in materiaalkunde op 28 September 2022.

Contact: Granch Berhe Tseghai,  Benny Malengier, Lieva Van Langenhove

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke