Onderzoek van Yera Ussembayev op de cover van Nanomaterials journal

(02-04-2021) Het onderzoek van Yera Ussembayev en zijn collega's van de LCP en PCN onderzoeksgroepen staat op de cover van Nanomaterials journal.

Kwantum punten (QD's) zijn kleine halfgeleider-nanodeeltjes met een diameter van ongeveer 10-100 atomen, die uitstekende optische eigenschappen hebben. Er zijn veelbelovende toepassingen in licht-emitterende diodes (LED's),  beeldschermtechnologie (QLED-TV) en zonlicht-concentratoren. De efficiëntie van deze apparaten lijdt echter onder de moeilijk te controleren richting van het uitgezonden licht.

De onderzoekers van LCP- en PCN-onderzoeksgroepen aan de Universiteit Gent stellen een nieuwe strategie voor om de richting van het uitgezonden licht te bepalen door de dikte van de QD-laag te variëren. Wanneer de laag erg dun is (ongeveer een of twee lagen nanodeeltjes), wordt het licht eerder loodrecht op de laag uitgezonden. Deze eigenschap maakt dunne lagen vooral aantrekkelijk voor verlichtingssystemen, zoals LED's en beeldschermen. Voor dikkere QD-lagen wordt het meeste licht naar de randen van de laag geleid, wat nuttig is voor zonlicht-concentratoren.

Deze bevindingen bieden een nieuwe basis voor het slim ontwerpen en duurzaam ontwikkelen van verschillende lichtgevende systemen.

Lees het originele artikel